A+ A A-

Το προφίλ των λίγων αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας παρουσίασε η ένωση Μεσιτών

πηγή: www.naftemporiki.gr

Έλληνες με οικογένεια, στην παραγωγική ηλικία των 30 έως 55 ετών, που πληρώνουν μετρητοίς και διαθέτουν κατά μέσο όρο περίπου 110.000 ευρώ για ένα παλιό διαμέρισμα. Αυτό είναι το προφίλ των λίγων αλλά υπαρκτών αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας όπως προέκυψε από την έρευνα με θέμα «Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας» που διενέργησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σήμερα με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ

 

Η έρευνα εξετάζει το ποιοι, πού, πώς και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα. Βασίστηκε σε πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 σε 11 περιφέρειες.

Το 84% των αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έχουν γίνει με μετρητά και όχι με δάνειο από τράπεζα. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30- 55 ετών, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που εξέτασε η Ένωση το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους, οι μισοί εξ' αυτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κινητικότητα

Αισιόδοξο εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, με περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) να αναφέρεται σε εξοχικά.

Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίο.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι αγοραστές προχωρούν σε αγορές ακινήτων σήμερα ο νούμερο 1 λόγος είναι η τοποθέτηση των χρημάτων τους προς εξασφάλισή τους, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή «πρωτοκατοίκητα» έως 7 ετών. Μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.

Ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ, με βάση πάντα τις πραγματικές αγοραπωλησίες που εξετάζει η έρευνα, όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181 χιλ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει χάσει το 38% της αξίας του.

Για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130 χιλ. ευρώ από 200 χιλ. ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΑΣΕΒΕΙ, ο Ν. Μαινόμενης, Συντονιστής Cluster και οι κ.κ. Δ. Σαμαράς της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε., Θεολόγος Μπόσδας, Αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ, Δ. Μπινιάρης, Εκπρόσωπος Μεσιτών Ακινήτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Θεόδωρος Σερεμετάκης, Σύμβουλος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Προγραμματα καταρτισης

Eγγραφή στο Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Κατάρτισης: “Broker Price Opinion" (BPOs) Ο ρόλος του Μεσίτη στη διαδικασία της Εκτίμησης Ακινήτων”

Πληροφορίες: 2310253681

Περιοχη Μελων

LOG IN

Αυξησε τα εισοδηματα σου

Το τοπίο στην Αγορά των Ακινήτων αλλάζει. Σύντομα οι BPOs Πραγματογνώμονες Ακινήτων θα είναι σε μεγάλη ζήτηση και αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες εσόδων και δυνατότητες να ξεχωρίσετε στην αγορά. 

Γινε Πιστοποιημενος

Πώς ν’ αποκτήσετε την Πιστοποίηση BPOR (Broker Price Opinion Resource)

1. Ολοκληρώστε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης «BPOs: Ο Ρόλος του Μεσίτη στη Διαδικασία Εκτίμησης Ακινήτων» περνώντας επιτυχώς την τελική εξέταση με βαθμολογία 80%.

2. Υποβάλετε διαδικτυακά την αίτηση BPOR στο www.BPOR.org καθώς και το εφάπαξ τέλος αίτησης ύψους 199 δολαρίων Aμερικής.

3. Παρακολουθήστε δωρεάν ένα online σεμινάριο (webinar) διάρκειας μίας ώρας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές BPO οι οποίες θα είναι διαθέσιμες αφότου έχετε υποβάλει την αίτησή σας online.

4. Γίνετε ταμειακά ενήμερο μέλος του National Association of Realtors® ή ενός εκ των διεθνών συνεργαζόμενων ενώσεών του.

Επικοινωνια

Βίτσι 55,
54639 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 253681
F: 2310 253681
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

designed and managed by imarketing.gr